Ninja rangok
Szereplők adatai
Gyökér
Bijuu-k
Saninok
Húsz szakasz
Halál lista
Amit sohasem mondanának
Történet
Csapatok
Sharingan
ANBU
A Hang Négyese
Akatsuki
Klánok
Nevek jelentése
Animáciok
Avatarok
Hebi/Taka
Falvak
Chakra
Kézpecsétek
Hokagék
Születésnapok
A nyolc kapu
Pecsétek
Fegyverek
A Báb-technika
Rassengan
ChidoriNindzsarangok

A Naruto anime- és mangasorozatban a nindzsarangok a nindzsák egy csoportjának általános képzettségi szintjét hivatottak jelölni.Azok, akik a rejtek falvak egyikében élnek, különböző vizsgákon mennek keresztül, hogy nindzsák lehessenek, és rangokat kapjanak kiképzésük előrehaladtával. Az azonos rangú nindzsák ereje nem feltétlenül egyforma. Előfordulhat, hogy egy alacsonyabb rangú nindzsa sokkal erősebb, mint egy magasabb ranggal kitüntetett. Ezen kívül léteznek még foglalkozások és csoportok is, amihez a harcosok tartozhatnak, ezek megkülönböztetik a tagokat a normális nindzsáktól, de ezek nem rangok.

Akadémiai tanuló

Akadémiai tanuló A jövő nindzsái mind az akadémián kezdenek és csak a záróvizsga után nevezhetőek nindzsának. A tanulók különféle elméleti és gyakorlati teszteken vesznek részt és megtanulják az alapokat. Az alap fegyverek használatát, mint például a kunai vagy a suriken. Az alapvető nindzsa technikák minden faluban másak ugyan, de négy technika csoportot mindenhol tanítanak. Ezek az átváltozási technikák, a kötelekből való szabadulás technikái, test cserélő technikák és a klón technikák.

A záróvizsga letétele után a tanulok kapnak egy speciális szövet kendőt, amin egy kis fém lapon a falujuk jelképe látható. A kendő ugyan többféleképpen viselhető, de leggyakrabban fejpántként hivatkoznak rá. Némely faluban a záróvizsgát egy teszt előzi meg, ahol a három fős csapatokat vezető dzsóninok arról győződhetnek meg, hogy a tanulók tényleg készen állnak a záróvizsgára. Annak biztosítására, hogy tényleg csak a legjobbak léphessenek magasabb rangba, csak 3 csapat mehet át a teszten. A tesztet minden csapatban a dzsónin parancsnok találja ki és vezeti le. Azok, akik elbukják a tesztet visszakerülnek az akadémia padjaiba.

Az egyetlen olyan nindzsa, aki letette a vizsgát az alapvető technikák ismerete nélkül, Rock Lee volt. Ködrejtekben a tanulók élet-halál harcot vívtak egymással vizsga gyanánt. Azonban a Momocsi Zabuza által okozott incidens után, amikor minden végzős tanulót megölt a vizsga előtt, más vizsgáztatási módszerekre tértek át.

Genin

A geninek  a legalacsonyabb szintű nindzsák és köztük áll fenn a legnagyobb különbség az erejükben. Genin szinten lépnek be a nindzsák a falujuk gazdasági körforgásába – feladatokat kapnak, amik teljesítéséért a falu pénzt kap. Általában D-osztályú (legkönnyebb) küldetéseket kapnak, amelyek teljesen rizikómentes munkák, vagy nagyon ritkán C-osztályú feladatokat, melyek már egy kicsit jobban hasonlítanak egy nindzsának való feladatra – azonban még itt is elég kicsi a valószínűsége a nagyobb veszélynek, mivel a csapatot szinte mindig kíséri a dzsónin rangú mesterük is.Köszönhetően annak, hogy Avarrejteket megtámadta Hangrejtek és Homokrejtek, hiány lépett fel a magasabb rangú nindzsákban, ezért egy-egy magasabb rangú missziót is geninekre bíztak.

A geninek 4 fős csoportokban dolgoznak, melyek 3 geninből és egy dzsóninból állnak. A cél, hogy csapatmunkát tanuljanak, és sok tapasztalatot szerezzenek, mindezt egy elit harcos felügyelete és védelme alatt. A csapatok összetétele az egyes geninek képességeinek figyelembevételével történik és próbálják a csapatok közti egyensúlyt is fenntartani. Például Uzumaki Naruto, aki a legrosszabb jegyekkel rendelkezett, egy csapatba került Ucsiha Szaszukéval, aki a legjobb eredményt érte el és Haruno Szakurával, aki átlagos eredményt ért el. A csapatok általában egy lány és két fiú tagból tevődnek össze, de vannak kivételek is.

Csúnin

A csúninok (中忍?, ’közepes rangú nindzsa’) olyan nindzsák, akikre másik nindzsák védelmét és irányítását bízzák. A csúninok az érettség olyan szintjén állnak, ahol birtokában vannak már némi vezetői és taktikai képességnek. Néhányuk, mint Umino Iruka, másokat tanítanak, míg egyesek, mint Nara Sikamaru, csapatokat vezetnek, melyekben, ha kell döntéseket kell hozni, és a csapattagok képességeinek segítségével a legjobb eredményt elérni. A csúninok általában C és B-osztályú küldetéseken vesznek részt.

Ahhoz, hogy egy geninből csúnin legyen részt kell venni a Nagy Csúnin-választó Vizsgán.Ez három fő részből áll. Az első részben a résztvevők információgyűjtési és döntési képességeit vizsgálják. A második részben a küldetések teljesítéséhez szükséges képességeket vizsgálják (például az útmutatások betartása). A harmadik részben pedig azok harcolnak egymással, akik az előző két részt teljesítették. A harcok egy bizottság előtt zajlanak, amely eldönti, hogy kiből lesz csúnin és kiből nem. A döntés nem azon múlik, hogy ki győz a végén, hanem a harcok közben mutatott teljesítményen. Vegyük például Sikamarut, aki az első meccsét feladta, de még így is ő léphetett feljebb, köszönhetően remek taktikai képességeinek. Tehát mindenki, aki bejut a harmadik részébe a vizsgának, esélye van rá, hogy csúnin legyen.

A múltban minden falu megtartotta a saját Nagy Csúnin-választó vizsgáját. A 3. Nindzsaháború után a szövetséges falvak úgy döntöttek, hogy a vizsgáikat egyszerre tartják egy kijelölt helyen. Ezzel azt szerették volna elérni, hogy javuljon a falvak közti kapcsolat, és megelőzzék az egymással való háborúskodást. Másik előny, hogy a résztvevő nindzsák megbízókat csalogattak a falvakba. Köszönhetően a növekvő nindzsa létszámnak, a vizsgákat minden évben kétszer rendezik meg.

Dzsónin

A dzsóninok  nagy tapasztalattal rendelkező nindzsák, akik kapitányként szolgálnak. Gyakran A-osztályú feladatokat kapnak, de a nagyon tapasztaltak akár S-osztályú küldetéseket is kaphatnak. Általában feladataikat egyedül hajtják végre. Néha 3 fős genin csapatok élére nevezik ki őket mesternek. Arról, hogy valaki, hogyan válhat dzsóninná csak annyit tudunk, hogy az ötből legalább két „elemet” kell tudnia használni. Dzsónin például Hatake Kakasi is.

Speciális Dzsónin

A Tokubecu dzsóninok  olyan nindzsák, akik csak egy bizonyos területen állnak a dzsónin szinten. Elit specialisták a saját területükön, gyakran a normál dzsóninok beosztottai.

Tokubecu dzsónin például Morino Ibiki. Képessége (az emberi elme működésének teljes megértése) dzsónin-rangú kihallgató szakemberré tette. Másik példa Ebiszu, aki a genin, illetve genin szint alatti nindzsák elit kiképzője.

Kage

A kage  rangú nindzsák az öt legerősebb rejtek falu vezetői. Általában ők a legerősebbek abban a faluban, amit képviselnek.Kivételek persze mindig vannak. Vegyük azt az esetet, hogy egy nindzsa amikor kage lesz még fiatal és ő a legerősebb, de az idő múlásával megöregszik és egy fiatalabb nindzsa erősebb lesz.

A kage visszavonulhat, és címét átadhatja valaki másnak. A cím egy életre szól, így létrejöhet olyan helyzet is, hogy egyszerre két kage van, de csak egyikük aktív.

Elit státuszukat az a tendencia is mutatja, hogy a legtöbb kagénak volt olyan családtagja, akit egy korábbi kage tanított vagy személyesen egy előző kage tanítványai voltak. Például Gára apja kazekage volt, majd később ő is az lett. A negyedik hokage a harmadik hokage tanítványának, Dzsiraijának a tanítványa volt. Cunade az első hokage unokája, a második hokage unokahúga és a harmadik hogake tanítványa. A harmadik hogake pedig az első és a második hokage tanítványa volt.[1] Az öt kagénak más-más a címe. Ezek sorra:

  • Hokage (火影?, ’Tűzárnyék’) - Avarrejtek kagéja
  • Kazekage (風影?, ’Szélárnyék’) - Homokrejtek kagéja
  • Mizukage (水影?, ’Vízárnyék’) - Ködrejtek kagéja
  • Raikage (雷影?, ’Villámárnyék’) - Felhőrejtek kagéja
  • Cucsikage (土影?, ’Földárnyék’) - Sziklarejtek kagéja

A kage a föld uralkodójával áll egy hatalmi szinten, felügyeli a faluja életét és a nindzsa közösség feje.

Az animében előkerül egy hatodik kage is, a Hosikage (星影?, ’Csillagárnyék’) - Csillagrejtek kagéja. Ez azonban egy önkényes cím és a másik öt falu sem ismerte el. Előfordulhat, hogy más rejtek falvak vezetői ugyanolyan erősek, vagy erősebbek, mint a kagék, de nekik nincsen akkora elismertségük, hogy ezt a címet birtokolják. Az öt rejtek falu nem ismeri el Hangrejteket egyenlő félnek, ezért Orocsimaru nem kage, azonban képességei révén az lehetne.

Más jelölések

S-osztály

Az S-osztályba tartozó nindzsák sokkal nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint egy dzsónin és szinte legendákká váltak. Az S-osztály tagjai hivatalosan dzsónin rangúak, néha azonban lehet, hogy ennél alacsonyabb a hivatalos rangjuk vagy egyáltalán nincs is rangjuk. Ezek a nindzsák vagy a falujukban maradnak, vagy pedig vándorló nindzsák lesznek, akik továbbra is lojálisak a falujuk iránt (például Jiraiya). Sok nindzsa azonban ezen a szinten túllép, úgy döntenek, hogy a saját fejük után mennek, elhagyják a falujuk és Elveszett nindzsák (missing-nin) lesznek. Az Akacuki tagjai is mind ilyen nindzsák. Az S-osztály tagjai mind szerepelnek a Bingó könyvben. Még a magas rangú nindzsák is inkább menekülnek, minthogy harcoljanak egy S-osztálybeli harcossal.

Az S-osztály tagjai nagyon híresek, gyakran becenéven ismertek, amiket szövetségeseik vagy ellenségeik ragasztottak rájuk.

Orvosi nindzsa

Az orvosi nindzsák az orvosi kezelésekre specializálódott nindzsák. Többségében orvosi dzsucukat használnak. Ahhoz, hogy valaki orvosi nindzsa lehessen magas intelligencia és tökéletes csakra kontroll kell, mivel a gyógyításhoz csakrát használnak. Az orvosi tréningen kívül, harci tréninget is kapnak mely főleg taidzsucuból áll és azon belül is az ellenséges támadás elkerülésére szolgál. Ez azért fontos mert az orvosi nindzsa halála akár az egész csapat halálát is jelentheti. Veszélyes küldetéseken az orvosi nindzsa nélkülözhetetlen csapattag, mivel nagyban növeli a túlélés esélyét.

Cunade, a legendás Szanninok egyike, Avarrejtek legnagyobb orvosi nindzsája. Az asszisztense Sizune is remek orvos, tanítványa Haruno Szakura is ez irányú kiképzésben részesül. Jakusi Kabuto Orocsimaru orvosi nindzsája. Csijo is egy orvosi nindzsa Homokrejtekből. Cunade és Szakura edzésüket a gyógyítás mellett nagy testi erő létrehozására is használta, hogy így legyenek mind remek harcosok és gyógyítok is. Rin, aki Kakasi társa volt, is orvosi nindzsa volt. Jamanaka Ino is tud orvosi dzsucukat használni, mivel Szakura tanítványa lett.

Elveszett nindzsák (Missing-nin)

Olyan nindzsák, akik elhagyták falujukat, minden rangú nindzsa beletartozik a csoportba. Ezek a nindzsák árulónak minősülnek és vadásznak rájuk a titkok miatt, amiket tudhatnak. Más falvak érdekeltek lehetnek ezen titkok megszerzésében, általuk ugyanis harci előnyt szerezhetnek vagy megszerezhetik egy klán speciális képességének titkát (kekkei genkai). A falvak az ilyen nindzsák levadászására külön egységeket hoznak létre melyek vadász nindzsákból (hunter-nin) állnak. A sorozat pár elveszett nindzsája: Orocsimaru (elhunyt), Jakusi Kabuto, az Akacuki minden tagja, Ucsiha Szaszuke és Momocsi Zabuza (elhunyt).www.sasukeuchiha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!